--NINTENDO 8bit--

Restauratie

Ik was vandaag 13-05-22 even aan het kletsen met Vince.. Hij is ook ondernemer en hij heeft een winkel genaamd: Hit and Run Vintage Store.

Vince heeft allerlei spullen uit de jaren '60, '70 en '80. Een leuke winkel met leuke spullen! Neem gerust een kijkje op zijn website. Je mag 1x raden wie zijn website heeft gemaakt.

We kwamen zo in gesprek over mijn Commodore 64-project. En voilà, daar komt Vince aanlopen met een Nintendo 8bit.

Ik had al meerdere video's gezien van o.a. The 8-Bit Guy en deze beste meneer heeft ook reeds een Nintendo gerestaureerd. Daarom zei ik tegen Vince: "Deze Nintendo kan ook wel gerestaureerd worden, dat heeft ie wel nodig zo te zien!".

Dus op naar het volgend projectje op het gebied van restauratie. Leuk man!

 

Leermoment(en)

18-05-22: Ik heb de Nintendo opgehaald bij Vince. Naast wederom even een lekker bakkie en goed gekletst te hebben. Goede gast, die Vince!

Hoe zal de Nintendo 8bit er van binnen uitzien?

Het is de eerste keer dat ik een Nintendo open maak. Wederom is de constructie solide en tot nu toe te volgen. Niet een schroefje kwijtraken in elk geval! De printplaat wordt ook even schoongemaakt en intern wordt er even stofgezogen. 

Ik ga ook even items, zoals de printplaat, schoonmaken met alcohol. Vince herkent hem straks niet meer..

Nintendo (Japans: 任天堂 "Nintendō") is een bedrijf dat is opgericht in Kioto, Japan door Fusajiro Yamauchi op 23 september 1889.

Nintendo begon als fabrikant van handgemaakte hanafuda-kaarten, voor gebruik in een gelijknamig Japans kaartspel. In de tweede helft van de twintigste eeuw begon het bedrijf te experimenteren met andere producten, waaronder ook speelgoed. Via speelgoed belandde Nintendo bij computerspellen: in de jaren zeventig van de 20e eeuw begon het bedrijf met het ontwikkelen en produceren van coin-opmachines oftewel speelapparaten. In 1980 bracht Nintendo zijn eerste draagbare console uit: de Nintendo Game & Watch.

 --BEFORE--

Nintendo 8bit

Gamepad Controller

--AFTER--

Nintendo 8bit

Toch netter dan voorheen?!

Gamepad Controller

Mooi schoon!

--HOW DID HE DO IT?--

Tools etc..

  1. Printplaat schoonmaken met alcohol
  2. Plastic schoonmaken met Dusty
  3. NIET met alcohol over de letters wrijven!
  4. Stofzuigen met een borstel.
  5. Retrobrighten (zie hieronder).
  6. WD40 gebruiken wanneer een schroefje moeilijk doet.
  7. Pak soms een platte- i.p.v. een kruiskop-schroevendraaier
  8. Maak foto's. Dan weet je hoe het eruit zag.

YES!

Ik had geen schroef over bij het in elkaar zetten..

Retrobright

Ik heb wederom 2 flesjes waterstof peroxide in een bak gegooid. Dit heb ik aangevuld met water. Het plastic onderdeel bevindt zich nu geheel onder water. Je doet doorzichtbare folie over de bak. De bak kan beter doorschijnend zijn, dan pakt het UV schijnbaar alle hoekjes van het plastic. De verhouding weet ik zo niet; sterker nog, de beide mannen van YouTube weten het eigenlijk ook zo niet. Door schade en schande wordt men wijs. Ik ga het merken! De zon schijnt wederom en we hebben sowieso UV!

Solderen

Waarschijnlijk niet nodig voor de Nintendo --> Hoe leer je solderen? Ik ben nog enigszins technisch aangelegd en ik heb met mijn handen gewerkt. Altijd handig! Heel lang geleden keek ik naar mijn neef hoe hij aan het solderen was. Dat heb ik nog enigszins onthouden.. Ik heb hem ook even gebeld voor tips over een soldeerbout. Hij kon mij dus vertellen dat ik een zeer fijne punt moest uitkiezen. Ben je trouwens op zoek naar een goede programmeur (PHP, Java, JScript etc.)? Dan kun je mijn neef even bellen. Voor zijn website klik je hier. Dit is overigens wel zijn oude website; ik zal de nieuwe eens vragen.

Tegenwoordig heb je natuurlijk YouTube. Onderstaande video geeft een zeer goede uitleg over het solderen.

YouTube

Leren en kijken

Deze meneer snapt wel hoe de Nintendo 8bit werkt

Van de weg geplukt

Letterlijk (gerestaureerd en werkend gekregen!)