--COMMODORE 64--

Restauratie

Maanden geleden tijdens de C-periode had ik het idee gekregen om een Commodore 64 te kopen. Ik heb deze gevonden via Marktplaats. Ja, ja.. Marktplaats. Sommige mensen weten dat ik zeer slechte ervaringen heb daarmee, maar er bestaan zeker ook nog goede mensen op dit medium. Ik had al meerdere video's gezien van o.a. The 8-Bit Guy en de Retro Repair Guy.

Nu de zon is gaan schijnen is het eindelijk tijd om te gaan 'retrobrighten'. Of beter gezegd: 'Gewoon beginnen met dit project en je hebt de zon en UV nodig om het plastic van deze pc zijn originele kleur terug te geven'. Het is nog wel onbekend of de Commodore functioneert. Ik ga het merken..

Leermoment(en)

Ik heb inmiddels de Commodore 64 uit elkaar gehaald. Ik heb 3% waterstof peroxide gehaald voor het 'retrobrighten'. Vandaag 10-05-22 haal ik even een soldeerbout en multimeter. Ik moet het toetsenbord verder uit elkaar halen. Daar heb ik een soldeerbout voor nodig en allicht dien ik nog te solderen op het moederbord. 12-05-22 heb ik dan de soldeerbout en multimeter binnen; uiteraard was er geen winkel waar ik dit kon vinden..

Allemaal nieuwe dingen welke ik nog nooit gedaan heb. 'Retrobrighten', schoonmaken met Dusty, wattenstaafjes, alchohol 96% en misschien moet ik nog wel condensatoren en meer doormeten (?).

 


De Commodore 64 is de meestverkochte computer ooit. Voor zover mijn info reikt. Vele jongeren kennen deze pc dan weer niet, daar het voor hun tijd is. Deze pc staat wel met meerdere merken aan de basis van de hedendaagse computer.

De Commodore 64, ook C64 of CBM64, is een bekende 8 bit homecomputer van Commodore. Het model werd geïntroduceerd in begin jaren '80 (1982).

De homecomputer heeft een vermelding in het Guinness Book of Records als de bestverkochte computer ooit, met een geschatte aantal tussen de 10 en 17 miljoen verkochte exemplaren.

Best wel cool toch?! Ok.. Toegegeven.. Een beetje nerdy :P

 --BEFORE--

Commodore 64


Diskdrive 1541


1530 C2N Datassette


Wist je dat?

Na verloop van tijd kabels, gewikkeld om een apparaat, zich vanzelf inbranden in het plastic? Soms zie je deukjes op de foto's. Dit komt dus door het inbranden van de kabel naar de Commodore 64. Natuurlijk neemt dit aardig wat tijd in beslag, maar het is dus wel degelijk mogelijk bij in elk geval oudere apparaten..

Van binnen

Bekijk het filmpje voor de werking van een cassetterecorder, oftewel in dit geval een Datassette.


--IN BETWEEN--

Commodore 64


--AFTER--

Commodore 64

Diskdrive 1541

Work in progress.. Dit volgt uiteraard nog!

1530 C2N Datassette

Work in progress.. Dit volgt uiteraard nog!


--HOW DID HE DO IT?--

Tools etc..


Retrobright

Ik heb beide flesjes waterstof peroxide in een bak gegooid. Dit heb ik aangevuld met water. Het plastic onderdeel bevindt zich nu geheel onder water. Je doet doorzichtbare folie over de bak. De bak kan beter doorschijnend zijn, dan pakt het UV schijnbaar alle hoekjes van het plastic. De verhouding weet ik zo niet; sterker nog, de beide mannen van YouTube weten het eigenlijk ook zo niet. Door schade en schande wordt men wijs. Ik ga het merken! De zon schijnt en we hebben sowieso UV!


Solderen

Hoe leer je solderen? Ik ben nog enigszins technisch aangelegd en ik heb met mijn handen gewerkt. Altijd handig! Heel lang geleden keek ik naar mijn neef hoe hij aan het solderen was. Dat heb ik nog enigszins onthouden.. Ik heb hem ook even gebeld voor tips over een soldeerbout. Hij kon mij dus vertellen dat ik een zeer fijne punt moest uitkiezen. Ben je trouwens op zoek naar een goede programmeur (PHP, Java, JScript etc.)? Dan kun je mijn neef even bellen. Voor zijn website klik je hier. Dit is overigens wel zijn oude website; ik zal de nieuwe eens vragen.

Tegenwoordig heb je natuurlijk YouTube. Onderstaande video geeft een zeer goede uitleg over het solderen.


Commodore 64 PowerSaver/Protector

Waarom een Powersaver?

De oude voedingen staan er om bekend dat ze problemen geven (uitval of de spanning gaat langzaam omhoog). Na zo'n 40 jaar mag dat ook wel; wie had in de jaren '80 verwacht dat men in 2022 nog met de Commodore 64 bezig zou zijn? Ik heb dit besteld bij Gotek. Snelle levering en goede communicatie. Er zat zelfs een zakje overheerlijke snoepjes in de verpakking.

Ga snel naar de website van Gotek.

Handig:

De Powersaver zorgt ervoor dat je Commodore 64 niet beschadigd kan raken.

De Powersaver komt compleet met kabels , je plugt het simpelweg tussen de voeding en de C64 in en dan is het deze direct actief.

Wat doet het:

De Powersaver controleert voortdurend de netspanning welke aan de Commodore 64 wordt geleverd:

Zolang het goed gaat zie je een groene LED op de Powersaver branden; alles is in orde. Zo gauw deze rood gaat branden, is het niet in orde en zorgt de Powersaver ervoor dat de netspanning gefixt wordt.